0
Uzun zaman önce ismini duyduğumuz, açık kaynak kodlu yeni mobil işletim sistemi, Mozilla Firefox OS, piyasadaki yerini almaya başladı. Bu işletim sistemine sahip cihazlar bazı Avrupa ülkelerinde satılmaya başlandı. Yakın zaman içinde dünya çapında bir satış söz konusu olacak.

Firefox OS operatörlere bağlı satılıyor

FirefoxOS işletim sistemli cihazların şimdilik operatörlere bağlı olarak satıldığı görülüyor. Bu durum telefonun sadece operatörün hakim olduğu bölgede satılması anlamına geliyor. Telenor şirketi, Firefox OS işletim sistemli cihazı Macaristan, Sırbistan, Karadağ'da satışa sunmuş durumda. Akıllı telefonun ismi ise Alcatel One Touch Fire. Bu satışlarla birlikte Alcatel ismini tekrar piyasada etkin bir şekilde duymaya başlayacağız gibi görünüyor.

firefox os işletim sistemi

Firefox OS'un satıldığı ülkeler

Deutsche isimli bir başka gsm operatörüde aynı telefonu piyasaya sürmüş durumda. Yunanistanda Cosmete gsm operatörünün kendi ismiyle One Touch Fire modelini, FirefoxOS işletim sistemiyle piyasaya sürdüğünü biliyoruz. Verilen bilgilere göre Telenor isimli bir diğer gsm operatörü bir kaç ay içinde bütün Asya pazarına telefonu yayacak. Ülkemizde nasıl bir satış gerçekleşecek merak ediyoruz. Şuan için cihazın satıldığı bazı ülkeler şu şekilde; Meksika, Peru, Uruguay, Brezilya, ABD, İngiltere, İspanya, Kolombiya, Venezuela, Polonya ve Almanya.

alcatel one touch fire firefox os

Mobil işletim sistemlerinde son durum

Mobil işletim sistemi piyasasına kısaca bir göz attığımızda piyasanın açık ara lideri Android olark görülüyor. Ardından IOS işletim sistemi geliyor. Son zamanlardaki çıkışyla IOS'u zorlamaya başlayan WindowsPhone ise bazı bölgelerde IOS'u geçti bile. Blackberry10 işletim sistemi ise şirketle birlikte çalkantılı bir dönem geçiriyor. Özellikle Android'in hakim olduğu bir pazara benzer özellikteli bir başka işletim sisteminin girmesi, özellikle kullanıcıların faydasına olacaktır. Android işletim sistemi ve Firefox OS açık kaynak kodlu ve bütün şirketler tarafından telefonlarda kullanılabilir durumda olması açısından çok önemli birer rakip olacaklar. Bundan en kazançlı çıkacak kesim ise kullanıcılar olacaktır.

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top