0

Başkasının Facebook'una girmeyin

Ülkemizde görülen bir mahkeme Facebook hesabını ele geçirme durumunun ciddiyetini ortaya koydu. Konyada yaşanan olayda, bir kişi bir aile şirketine ait telefondan internet hesabına girerek, şifresini değiştirdiği ve başka kişilerle hesap sahibi adına yazışmalar yaptı. Bunu öğrenen şirket ve sosyal medya hesabı sahibi mahkemeye başvurdu.

Facebook'u hacklenen kişi mahkemeye başvurdu

Mahkemeye başvuran kişi, mail adresine başkası tarafından erişildiği ile ilgili belgeleri Microsoft şirketinden elde etti. Bu gibi belgeler Ceza Mahkemesi için yeterli olmamaış ki sanık beraat etti. Mağdur kişi davasından vazgeçmeyerek, kararın bozulması için Yargıtaya başvurdu. Yargıtay 8. Ceza Dairesi mahkemenin verdiği kararı bozarak, başkasının hesabını ele geçirerek ve kişinin kendi hesabına girmesini engelleyerek suç işlediğini 6 aydan 3 yıla kadar hapisle yargılanması gerektiğine hükmetti. Dava yakın zaman içinde yeniden görülecek.

Facebook hacklemeye hapis cezası

Kararın bozulmasının dayandırıldığı kanun maddesini inceleyecek olursak; Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 244/2. maddesi derki; ‘bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişinin 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanması...

Ülkemizde sosyal medya

Özellikle ülkemizde sosyal medyaya gösterilen ilginin çığ gibi büyümesi, bununla birlikte güvenlik ihtiyaçlarının aynı oranda gelişmemesi bizim için ciddi problemler doğuruyor. Bir çok kişi sosyal medya hesabının çalınmasını umursamayıp yenisini açsada, sizin internetteki kimliğiniz niteliğindeki bu hesaplar başınıza sonradan bela olabiliyor. Sizin adınıza yapılan yazışmalar ve yüklenen içerikler kanun önünde sizi zor duruma sokabiliyor.

Sosyal Medyada güvenlik önlemleri

Peki sosyal ağlarımızı korumak için neler yapmalıyız.
  • Başkalarının kullandığı bilgisayarlarda hesabınızı açık bırakmayın
  • E-posta ve sosyal medya şifrelerinizi farklı tutun
  • Telefon doğrulamalarını devreye sokun
  • Güçlü ve tahmin edilemez şifreler kullanın
Bu gibi genel güvenlik önlemlerini aldığınız zaman hesabınız kimsenin eline geömeyecektir. Yargıtay'ın bu kararı, konuyla ilgili diğer davalara örnek olacak ve insanların, başkalarına ait Facebook hesaplarına girmesi hapis cezasıyla sonuçlanacaktır.

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top