0
BlackHoleCam isminde bir grup kuruldu ve gurubun yapacakları beni inanılmaz derece heyecanlandırıyor. BlackHoleCam bir şekilde devasa etki yaratacak bir teleskop oluşturacak. Bu teleskop elbette fiziksel olarak dünya kadar büyük olmasada, büyük teleskopları kullanarak elde edilen verileri süper bilgisayarlarda birleştirmek suretiyle tek bir görüntü elde edecekç görüntü elde edilmesi düşünülen cisim ise karadelikler.

Karadeliklere bir cisim demek yanlış olabilir; çünkü bu güne kadar hiç görüntülenemediler. Görüntülenememelerinin sebebi ise teknolojinin el vermemesi. Çok uzak yıldızları görüntüleyen teleskoplar neden daha büyük olan karadelikleri görüntüleyemiyor derseniz, bu da karadeliğin kendi özelliğinden kaynaklanıyor. Karadeliğin karanlığı kendini gizliyor. Ya da böyle bir şey yok. Bilim adamlarının keşiflerine göre karadeliğin bir bölgesi olan “Olay Ufku” karanlıktan etkilenmiyor. Bilim adamları bu kısmı görüntülemeyi amaçlıyor.

karadelik görüntüleyecekler

Space.com sitesinin haberine göre 20 milyon dolaralık bütçe ayrılan proje çok büyük bir yatırım olacak. Bu güne kadar sürekli bahsedilen o karadeliklerin aslında hiç görünmediğini, daha keşfedilemediğini biliyor muydunuz? İnternette veya herhangi bir yerde karadelik olduğu iddia edilen resim olursa inanmayın. BlackHoleCam geliştireceği teknoloji ile Sagittarius A karadeliğini görüntülemeyi umuyor. Sagittarius A hakkında bilgi verecek olursak, güneşimizin 4 milyon katı büyüklüğünde. Bu devasa cismi görüntülemek bu kadar zor olmasa gerek diye düşünebilirsiniz; ama karadeliğin tipik karanlık özelliği sayesinde bütün ışık emiliyor ve hiç Bir şey görünmüyor. Yazımıza eklediğimiz görselde de bu cismin karadelik olduğu düşünülüyor. Fakat görüğünüz gibi herhangi bir karadelik görünmüyor.

İlgili – Ntvmsnbc, Space.com

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top