0
Serbest fotoğraflar çeken Daniel Morel'in fotoğrafları Twitter'da izinsiz paylaşılınca, Daniel Morel paylaşım yapanlara dava açtı. Sonuç, o kadar önemli ki gelecekte bir çok davaya örnek teşkil edebilir. Daniel Morel, dava sonucunda 1.2 milyon dolar tazminat kazandı.

Tazminat ödemek zorunda kalan şirketler, Getty Images ve AFP. Dava ile iligli haberlere göre AFP'den bir habercinin fotoğrafı Twitter'da görüyor ve bilgisayarına indirip, Getty Images'in Twitter hesabına yolluyor. Telif hakkı ihlali bununlada kalmıyor. Bahsi geçen fotoğraflar Washington Post gibi büyük şirketlere de gönderiliyor. Tüm bu telif hakkı ihlalleri sonucu AFP ve Getty Images 1.2 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum ediliyor.

fotoğraf telif hakkı ihlali davası

AFP ve bir çok haber ajansı fotoğrafları haberlerinde kullanıyor. Daniel'in fotoğraflarıda bu şekilde kullanılmış. Telif hakkı ihlalinin peşini bırakmayan fotoğrafçı, bir kaç fotoğraftan 1.2 milyon dolar kazanmış. Mahkeme'de ise konuyla ilgili ilginç bir savunma yapıldı.AFP'nin yaptığı savunma'da Twitter'ın fotoğrafları serbestçe kullanma hakkı verdiği üstünde duruldu. Mahkeme ise burdaki yanlışı düzelterek, Twitter'ın fotoğrafları serbestçe kullanma hakkı vermediğini sadece Retweet hakkı verdiğinin altını çizdi. Yani kişi kendi fotoğrafını Twitter'da yayınladığı zaman, onu bilgisayarınıza indiremez ve herhangi bir şekilde yayamazsınız. Sadece Retweet edebilirsiniz. Bu sayede fotoğrafın kaynağı belli olacaktır.

Bu karar, dünyada telif hakları sorunlarının ayyuka çıktığı şu zamanlarda ve ayrıca torrent sitelerinin çok tartışıldığı şu günlerde, bir çok davaya örnek teşkil edebilir. Zira sosyal medyadaki telif hakları ihlalleride son zamanlarda sık konuşulan konulardan oldu. Bildiğiniz gibi insanlar istediği fotoğrafı yüklüyor ve istediği videoyu sosyal medya hesabıyla paylaşıyor. Bakalım konuyla ilgili daha ne davalar görülecek...

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top