0

Alman bir pilot ve internet uzmanı Teso bir mobil uygulama ile bir uçağın kontrolünü eline geçirebileceğini iddia ederek herkesi korkuttu. Hollanda da gerçekleştirilen Hack In The Box etkinliğinde konuşan pilot basit bir uygulama ile uçağın bilgisayar sistemine sızıp ele geçirebileceğini ve uçağı basit bir şekilde yönetebileceğini savundu.

Bu iddialar günümüzde gelişen bilgisayar teknolojisine bakacak olursak mümkün fakat FAA yani Amerika Federal Havacılık İdaresi Teso’nun iddialarını yalanladı. Mobil uygulamalar günümüzde çok gelişmiş olsa da o kadar ileri gidebileceğini bu yazıyı okuyan kimse düşünmez elbette. Ama günümüz teknolojisine baktığımızda ve kullanılan donanımları incelediğimizde çeşitli bilgisayarlardan daha işlevsel telefonlar üretildiğini söylemek gerekli.

Yaptığı konuşmada uygulamasını da tanıtan pilot ve internet uzmanı bir simülasyon yardımıyla izleyenlere şov yaptı. Pilotun iddialarına göre PlaneSploit adını verdiği uygulama yardımıyla uçağı kaldırmak, uçurmak ve indirmek mümkün. Bununla beraber elbette uçağı yere çakmakta olabilecekler arasında.

Amerika Federal Havacılık İdaresi bu iddiaları tamamen yalanladı. Böyle bir şeyin asla mümkün olmayacağını vurgulayan yetkililer uçağa herhangi bir şekilde erişilemeyeceğinin üstünde durdu. Belki şu anda bu kimsenin yaptığı bir şey olmadığı için Amerika’dan yetkililer haklı olabilirler ama düşündüğünüz zaman hacklenemeyecek hiçbir şeyin olmadığını da biliyoruz. Umarız bu uygulama kötü niyetli eşeklerin aklına karpuz kabuğunu getirmez ya da kimseye cesaret vermez.

Bu yazı www.10line.net adresinde yayınlanmıştır.

Yorum Gönder

 
tic
Top