0
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yakın zaman içinde uygulamaya koyacağı yeni düzenlemeye göre bundan sonra bilgisayarınızdaki müzik, film, fotoğraf ve kitap gibi dosyaları paylaşamayacaksınız. Kültür ve Turizm Bakanlığının denetleme ile ilgili sıkı bir programı olacak.

Yapılan açıklamaya göre tespit amaçlı bir yazılımdan yararlanılacak. Tespit edilen illegal paylaşımları yapan kişilere 2000 liraya kadar para cezası verilecek. Link paylaşımı konusunda herhangi bir yaptırım yok. Örneğin internette yayınlanan bir şarkıyı paylaşabilirsiniz ama o şarkıyı siz internette yayınlayamazsınız.

Bu gelişmelerle birlikte sosyal ağlarda film ve şarkı paylaşımı devri kapanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik bu yeni düzenlemeden bahsetti. Çelik'in bahsettiğine göre bundan sonra telif hakkı olan tüm eserler kendine özgü bir kod taşıyacak. Bu kapsamda ülkemizd emeslek birliklerinin elinde bulunan 250 bin eserin ilk etapta kodlanması yapılacak. Fişlenen bu eserler bahsi geçen yazılımla her zaman kontrol altında tutulacak. Kodlanmış eserleri paylaştığınız anda yazılım durumu ilgili kurumlara iletecek.

Bu sistem başka ülkelerde de kullanılıyor ama tam anlamıyla kesinlikle telif hakkı ihlalinin önüne geçilmiş sayılmaz. Geçilemezde fakat mantıklı bir sistem. Bu tür telif hakkı içeren eserlerin son zamanlarda internet üzerinden yasal şekilde erişilebilirliğinin kolay olması nedeniyle zaten ihlaller azalmaya başladı. Artık internet üzerinden makul ücretler karşılığı film, dizi izleyebiliyor ve şarkı satın alabiliyoruz. Bunların daha uygun fiyatlarda sunulması halinde hiçbir şekilde telif hakkı ihlali olmayacaktır.


Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

 
tic
Top