0
Avrupa'da özellikle Hollanda ve İngiltere'de endişeler artıyor. Yükselen et fiyatlarıyla birlikte insanların bakış açılarında değişmeler oluyor. Uzmanlar durumun 5 ile 7 yıl gibi bir sürede değişeceğini ve 20 yıla kadar insanların artık böcek yemeye başlayacağını söylüyor. Yükselen fiyatlarla birlikte etin lüks tüketim sınıfına gireceğine değinen uzmanlar elbette ülkemizi hesaba katmıyor. Her ülkeden daha pahalı bir hayat yaşanan Türkiye'de et fiyatları şu sıralar uçmuş durumda. Umarız ülkemiz insanları böcek yemeye hazırdır. Çünkü bu gidişle Avrupa'dan önce böcek yemeye başlayacağız.

Yapılan açıklamalarda et fiyatlarından rahatsızlık duymaya başlayanların etin yerine geçebilecek alternatifler aramaya başladıkları söyleniyor. Hollanda'da yapılan araştırmalara göre insanların yiyebileceği 1400 adet böcek türü olduğu ortaya çıkmış. Bu durumda çok şanslı olduğumuzu söyleyebiliriz. En azından alternatiflerimiz olacak. Böcek yemeye dünden razı uzmanlara göre işin bir tane daha iyi tarafı var. Böcek üretimi sığır üretimine göre daha kolay olacak ve çevreye daha az zarar verecek.

Böceği görüp nasıl yerim, buna mide nasıl dayanır diyenler için iyi haberlerimiz devam ediyor. Böcekler ham şekilde karşınıza gelmeyecek. Çeşitli makinalar yardımıyla öğütülüp burger ya da sosis olarak karşımıza gelecekler. Burger ya da sosis olarak her türlü gideri var diyoruz.

Şimdi ise paranoyak olmanıza sebep olacak bir ayrıntıyla devam etmek istiyoruz. Hollanda'da hüketin böceklerin temel besin kaynağı olması için ciddi paralar harcadığını biliyor muydunuz? Şimdiden araştırmalar için ve böcek çiftlikleri için ayrıca yasaların düzenlenmesi için 1 milyon euro ayrılmış. Yapılan bu yatırımlar çoktan bu uygulamanın hayata geçirilip geçirilmediğini aklımıza getiriyor ki bir çok kişi ne yediğinden bile habersiz. Televizyonlarda izlediğimiz bazı haberlerde at eti satan kasaplardan tutunda marketlerde at etiyle yapılmış sucuk ve sosislerin satıldığı söyleniyor. Bu haberler sonucu yapılan teftişlerde bazı markaların ciddi hijyen sorunları olduğu ortaya çıkıyor. Kim bilebilir belki artık böcek yiyoruz.

Uzmanlar insanların olaya daha sıcak bakması için çeşitli bilgiler vermektende kaçmıyor. Bu bilgilerden en önemlisi elbette dünyanın çeşitli yerlerinde toplumların temel besin kaynaklarından birinin böcekler olması. Afrika'da tırtıl ve çekirge sık tüketilirken Taylandlılar ağustos böceğini tercih ediyor. Yakın dostlarımız Japonlar ise yaban arısına bayılıyor. Uzmanlar halkın midesini kaldırmamak için bundan böyle böcek denmemesi konusunda hem fikirler. Böceklerin insan gözünde değerlenmesi ve imajlarının düzeltilmesi için onlara “Mini Besin Kaynağı” denmesinin uygun olacağını düşünüyorlar.

Ülkemizden bu haberlere ne gibi tepki gelir bilmiyoruz ama haberler gerçek. Biraz Ti'ye almış olabiliriz ama Hollanda'da çalışmalar ciddiyetle sürüyor. Kültürümüzde böyle birşeyin olmadığını biliyoruz. Umarız kültürümüzde bu yönde bir değişikliğe gitmek zorunda kalmayız.

Yorum Gönder

 
tic
Top