0

Çoğu maçta herkesin hararetle tartıştığı pozisyonlardan en önemlisi, top çizgiyi geçti mi geçmedi mi muhabbetleridir. Şunu söylemek gerekir ki bizim için kameradan defalarca seyredip karar vermek kolay. Fakat saha içinde hakemler duruma o kadar da kontrollü yaklaşamıyorlar. Uzun zamandır bu tür bir hataya yer vermemek için ekstra bir çizgi hakeminden yararlanıyorlar. Şimdi işi teknolojiyle halletmeye çalışacak gibi görünüyoruz.

Uluslar Arası Futbol Birliği Kulübü IFAB konuyla ilgili yaptığı toplantıda topun çizgiyi geçip geçmediğini anlayan teknolojinin kullanılmasına karar verdi. Bu teknoloji ile birlikte konuyla ilgili tartışmalara son verilmesi planlanıyor.

Bu yeni teknolojinin FIFA Kulüpler Dünya Şampiyonasında kullanılması bekleniyor. Bundan önce teknolojiye sahip olan iki şirket Hawk-eye ve GoalRef'in UEFA'ya başvurup teknolojilerini geçerli kıldırmaları gerekiyor.

Sistem nasıl işliyor?


8 kamera çipli top kaleye yaklaştığı zaman saniyede 500 kare fotoğraf çekmeye başlıyorlar. Eğer tartışmalı bir pozisyon ise yani topun çizgiyi geçip geçmediği insan gözüyle tam anlaşılamadıysa çekilen bu fotoğraflara bakılıyor. Sistem ayrıca eğer top çizgiyi geçerse hakeme sinyal veriyor.

Yorum Gönder

 
tic
Top