0
Bir çok kişinin yaşadığı sorunlardan biri diyebiliriz. Çoğu durumda bu sorunu çözmek çok basit, bir kaç küçük işlem yapacağız. Konuyu fazla uzatmadan hemen yapmamız gerekenlere bir göz atalım. İlk önce zaman zaman yapılması gereken bir kaç küçük temizleme işleminden bahsedelim. Bu anlattıklarımızı bilgisayarınızın büyük sistem ve donanım sorunları yaşamadığını farzederek anlattığımızı unutmayın. Donanım ve derin sistem sorunları yaşıyorsanız profesyonel yardım almanızı öneriyoruz. Büyük sorunu olmasada bazı zamanlar bilgisayarlar yavaş açılabiliyor şimdi o bilgisayarları hızlandıracak bir kaç yöntemden bahsedelim.

Düzenli yapılması gerekenler...
İlk önce bilgisayarımız güvenlik yazılımlarıyla sürekli korunmalıdır. Bunun için size ücretsiz sürümleride var olan ve blogumuzda da anlatmaya çalıştığımız AVG Free ve Malwarebytes Anti-Malware programlarını tavsiye ediyoruz. İkisininde profesyonel sürümleri mevcut ihtiyacınıza göre değerlendirebilir ya da farklı ama aynı işi gören programlarıda kullanabilirsiniz. Sisteminizi sürekli güvenli tutmak bilgisayarınızın sağlığı açısından önemli.

Bilgisayarınız temiz olmalı ve fazla ısınmamalı. Bu tür temizlik ve bakım bilgisayarın ömrünü uzatır. Bir şekilde bilgisayarınıza bu ortamı sağlayın.

Bilgisayarınızda kullanmadığınız programları ve çeşitli araçları boş yere tutmayın. Daha sonra kullanacağınızı düşünüyorsanız harici bir depolama ayrıgına yedekleyin ama bilgisayarınızda yer kaplamasın. Bununla birlikte başlangıç programlarında gereksiz olanları devre dışı bırakın. Bu bilgisayarınız için harika bir açılış performansı sağlayacaktır. Başlangıçta hangi programların bilgisayar ile başlayacağına karar vermek için şu yolu takip edin;

Başlat – Çalıştır – Msconfig – Başlatma

Yukardaki yolu takip ettiğiniz zaman başlangıçta çalışan programları işaretlenmiş olarak görürsünüz. Gereksiz olduğunu düşündüğünüz programların tick işaretini kaldırın. Sistemle birlikte başlaması gereken programlar kişiden kişiye değişmekle birlikte konuyla ilgili kısa bir ipucu verip yardımcı olalım. Güvenlik programlarının sistemle birlikte başlaması önemlidir. Antivirüsleriniz tick işaretli olamalıdır. Ses kartı sürücünüz tick işaretli olmalıdır. Yoksa her açıldığında kendiniz çalıştırmak zorunda kalırsınız. Bunlar önemli olanlar. Diğerlerine performansınıza göre siz karar verebilirsiniz. İşiniz bittiğinde uygula deyip bilgisayarı yeniden başlatmanız gerekiyor. Yeniden başlamadığı sürece eski ayarlarla çalışacaktır.

Ccleaner gibi programlarla sisteminizden gereksiz dosyaları sık sık silmeyi ihmal etmeyin. Uzun süreli kullanımlarda bilgisayarınızda tahmin ettiğinizden daha çok yer kaplayabiliyorlar. Bunun yanında SlimDriver gibi bir programla sisteminizin driverlarının güncel olduğundan emin olun.

Bu saydıklarımızı zaman zaman yapmamız gereken şeylerdir. Bu sayede bilgisayar üzerinde kontrol salayabiliriz ve tehlikelerden uzak durduğumuz gibi sistemin temiz olduğundan emin olabiliriz. Basit bir şekilde bilgisayarın ve bilgisayarın açılış hızına katkı sağlayabiliriz. Bu yöntemleri uyguladınız ve bilgisayarınız hala yavaş mı? Şimdi size sisteminizin Windows 7 olduğunu varsayarak bir kaç ekstra ayar anlatmaya çalışacağız.
 
İşlemciniz sayesinde bilgisayarın açılışını hızlandırmak

Bilgisayarınızda basit bir ön yükleme ayarı yaparak açılışı hızlandırmak mümkün. Tabir-i caizse işlemcimizi sisteme tam anlamıyla tanıtıp başlangıçta nasıl çalışması gerektiğini belirleyeceğiz. Bu sayede ön yükleme daha hızlı gerçekleşecek. İşlemci ve RAM ile bu işlemi yapacağız. Şu yolu takip edin;

Başlat – Çalıştır – Msconfig –Ön Yükleme – Gelişmiş Seçenekler

Bu yolu takip ettiğinizde yandaki resimde işaretli yerleri sisteminize göre değiştirmelisiniz. İşlemciniz kaç çekirdekse onu işaretleyin. Şu an kullandığımız bilgisayardaki 3 çekirdekli. Bellek üzst sınırı kutucuğunu işaretleyin. Belleğinizin miktarı boşluğa otomatik olarak gelecektir. Daha sonra tamam deyin karşınızdaki ekrandaki uygula butonuna tıklayın. Daha sonra tamam dediğinizde bilgisayarınızı yeniden başlatma seçeneği karşınıza gelecek ona tıklayın. Bilgisayarınızın hızlandığını hisedeceksiniz.

Bu yazıda size başlangıç düzeyindeki bir kaç ayardan bahsettik. Daha büyük bir problem yaşıyorsanız elbette ki uzmandan yardım almanızı tavsiye ediyoruz. Basit yavaşlık problemlerini bu şekilde giderebilirsiniz. Bize yorumla soru ve görüşlerinizi iletebilirsiniz.

Yorum Gönder

 
tic
Top