0

Belkide çoğumuzun zaman zaman düşündüğü bir durum olan ateş böceklerinden ışık üretilebilir konusu bilim adamları tarafından da düşünülmüş ve artık hayal ettiklerimiz gerçek olmuş gibi görünüyor. Bu fikir bir çok fantastik filme de konu olmuş ve çeşitli mekanlar ateş böcekleriyle aydınlatılmıştır. Elektrik olmadan ışık artık mümkün görünüyor. Konunun bilimsel detaylarına gelelim.

Ateş böcekleri Lusiferaz ile ışık üretir...
Ateş böcekleri bildiğiniz gibi herhangi bir dış etkene gerek duymadan kendiliğinden çok parlak ışıklar üretebilirler. Profesörlerin yaptığı açıklamalara göre ateş böceklerinin içinde var olan Lusiferin ve ışıtan enzim Lusiferaz'ın kimyasal reaksiyonu sonucu ışık meydana gelir.
Syracuse Üniversitesi'ne bağlı College of Arts and Sciences'den Yardımcı Profesör Mathew Maye ve yardımcı arkadaşlarının yaptığı çalışmalar sonucu ateş böceklerinin ateş üretme mantığı bizim için kullanılabilir hale geldi. Yardımcı Profesör Mathew Maye drumu şu şekilde açıklıyor; "Ateş böcekleri doğadaki biyoışınımın en iyi örneklerini oluşturur. Ateş böceklerinin yaydığı ışık, çok parlak ve verimlidir. Biyolojik ve biyolojik olmayan birleşenler arasındaki arayüze yön vererek, biyolojik olmayan uygulamalar için biyolojiyi kullanmanın yeni bir yolunu geliştirdik".

Maye ve çalışma arkadaşları metrenin milyarda bir büyüklüğüne sahip olan nano çubuklara Lusiferaz ensimlerini tutturdular. Akabinde deneye Lusiferin'ide ekleyen bilim adamları ikisinin etkileşmesini sağladılar. Ortaya çıkan enerjiyi nano çubuklara aktaran bilim adamları çubukları parlatmayı başardı.
Bu çalışmalar sonucu ışığın kalitesi ve verimi 30 kata kadar arttırıldı. Yapılan bu çalışmalar kimyasal enerjinin doğrudan ışığa çevrilme teknolojisi açısından geleceğin teknolojilerine yön verecek. Bu yeni ışık üretme teknolojisi kızıl ötesi aydınlatma, gece görüşü, teleskop, kamera ve tıbbi görüntüleme telnolojilerinde kullanılabilecek.

Yorum Gönder

 
tic
Top