0

Son zamanların en kaliteli oyunları arasında gösterilen ama kötü yönetim nedeniyle bir türlü istediği başarıyı yakalayamayan Star Wars: The Old Republic yeni gelen haberlere göre aktif oyuncu sayısını kaybediyor. Bildiğiniz gibi 2011’in sonunda çıkan oyun çok uzun süredir geliştirme aşamasındaydı. Yaşanan her eglişmeyle birlikte MMO sektöründe büyük yankı uyandıran SWTOR pre order başladığı zaman asıl haberi ortaya çıkarttı. Pre order zamanı boyunca en çok ön satın alma gerçekleştirilen oyun sıralamasında ilk sıraya yükselerek oyuncuların oyuna ne kadar güvendikleri görüldü.

Yeni gelen haberler genel olarak 2 milyona yakın aktif oyuncu ile başlayan oyunun şimdilerde 1.3 milyon aylık ödeme yapan oyuncusunun olduğu ortaya çıktı. 400 bin kişiden fazla kayıp var ve bu çok büyük bir rakam. Bunun sebepleri kişiden kişiye değişir elbette ama biz birkaç tane sıralamak istiyoruz.


Oyunun teknik kısmıyla ilgilenen Bioware ve oyunun dağıtımı ve oyun dışı kısımlarla ilgilenen EA ikilisi işleri zora sokuyor gibi görünüyor. En başından beri bu durumun kötü olacağı konuşuluyordu zaten. Her kafadan ayrı ses çıktığı düşünülürse oyunun kötü bir dönem geçirmesinde SWTOR’un iki ayrı yetkilisi olması işleri zora sokan durumlardan biridir.

SWTOR çıktığı zaman sektördeki elbette en büyük rakip yılların MMO’su ve 10 milyondan fazla aktif oyuncusu bulunan World Of Warcraft. Böyle bir rakibe karşı ayakta durmak elbette zordur. Hele ki yeni çıkan bir oyunda bug ve diğer hataların bolca olabileceği göz önüne alınırsa. Bug elbette olacaktır önemli olan bu bugları kısa sürede düzeltmektir. Bioware nedendir bilinmez oyun içi sorunları çözmekte çok geç kalınca bir sürü oyuncu kaybetti zatem şu ana kadar gelmiş en büyük yaması olan 1.2 ‘de bile önceki sürümden kalan bug olduğunu düşündüğünüz zaman Bioware’in başarısız olduğunu söyleyebiliriz.

1.2 yaması öncesi serverlarda ciddi bir oyuncu artışı olduğunu görmek mümkündü. Yama geldikten birkaç gün sonra işlerin daha kötüye gitmesi ise yine beklentilerin karşılanamaması manasına gelebilir. Verilen sözlerin zamanında yerine getirilmemesi oyuncuları çılgına çevirmiş durumda.

Oyun çıktıktan birkaç ay sonra yapılan Raid liderli ile toplantıda bir çok yenilikten bahsedildi ama en önemli olanları maalesef oyuna hala entegre edilemedi. Cross server bunlardan en önemlisi. Cross server olmayınca oyuncu sıkıntısı çeken serverlar daha da boşaldı. Flashpointler için LFG sözü verilmesine rağmen hala bir gelişme olmaması insanları büyük sıkıntıya sokan diğer mesele. Oyunun hikayesinin can daması olan Flashpointleri yapmak LFG ‘siz işkenceye dönüşünce çok az insan bu zindanlara yöneldi. Bu durum oyunu daha da sıkıcı hale getirdi.

Serverların şu sıralar gerçekten öldüğünü söylemek mümkün. Bazı serverlarda oyunun en kalablık olan haritaları en kalabalık olan saatlerde bile 50 kişiyi geçemiyor. Bu kadar nüfus olan serverda cidden multiplayer oynuyorum diyemezsiniz. Bu sorunun çözümü olan server transferleri yapılan açıklamaya göre yaz başında yapılacak ama şu an ölü olan serverdaki insanların oyunu bırakmaması için bize tek bir neden söyleyemezler maalesef.

Bildiğiniz gibi Diablo 3’ün çıkmasına yakın Swtor yönetimi bütün aktif oyunculara ve belli başlı şartları yerine getirmiş oyunculara 1 ay ücretsiz oyun süresi hediye etti. Bu durumda serverların bir nebze olsun ücretsiz oyun süresinden kaynaklı dolu olması en azında insanların bedava oynayabilecekleri oyunu bırakmamaları beklenirdi. Oysa hiçte öyle olması. Bedava oyun süresine rağmen insanlar oyunu bırakmaya devam etti ve işte sonu. Aktif oyuncu sayısı 1 milyon 300 bin rakamına geriledi. Umarım Bioware ve EA bundan büyük ders alırlar.

Yorum Gönder

 
tic
Top